Vanliga problem i städningen hemma – behandling av heltäckningsmattor

underhåll och behandling av heltäckningsmattor

Det finns många problem vi ställs inför i städningen i hushållen världen över. I många hem så är heltäckningsmattorna det värsta, med undantag för köket och de flesta badrum. Därför är det viktigt att hålla heltäckningsmattan ren för både estetiska och sanitära skäl. När man har gäster på besök är det pinsamt med fläckar eller andra missfärgningar på heltäckningsmattan. Dessutom så huserar mattan massor med bakterier som kan överföras till dig och din familj när den inte rengörs.

Vanliga behandlingar för heltäckningsmattor

Att hålla heltäckningsmattan ren kräver tyvärr ett regelbundet underhåll av den, särskilt om det bor barn i hemmet. För att hålla mattorna sanitära så finns det några vanliga behandlingsmetoder du kan använda dig av, och dessa inkluderar:

  • Dammsuga regelbundet
  • Använda dörrmattor
  • Ta hand om spill ögonblickligen

Dammsuga heltäckningsmattorna regelbundet

Även fast detta inte är en ålderdomlig metod så glömmer många hemägare bort att dammsuga på en regelbunden basis. De väntar oftast helt enkelt tills någon spiller på matten eller tills mattan ser smutsig och ful ut. Genom att dammsuga regelbundet så suger du upp det mesta av smutsen, dammet och bakterierna som huserar i mattfibrerna. Detta hjälper dig också att se till att mattan ser ren och sanitär ut hela tiden. För att hjälpa dig att hålla ditt underhåll av mattan i gott skick så kan det vara fördelaktigt att skapa ett schema som inkluderar hur ofta du planerar att dammsuga, behandlingsystem du väljer samt vem som kommer att utföra det. Kontakt vår städfirma i Landskrona för mer information om du behöver städhjälp.

Använda dörrmattor

En inte lika vanlig metod att hålla mattorna rena är att placera ut dörrmattor i alla ingångar till rum med heltäckningsmatta. Dessa fångar då upp damm från fötterna på de som går in i rummet och gör därmed dammsugningsrutinen mycket enklare samt ser till att mattorna alltid ser presentabla ut.

Ta hand om spill ögonblickligen

Så fort någon spiller på mattan så är det fördelaktigt att man tar bort fläcken på en gång. Sug först upp vätskan med hjälp av en pappershandduk eller trasa (gnugga inte på mattan, utan dutta). Fukta sedan mattan med en blöt trasa och spreja eller strö över mattbehandlingsmedel på fläcken. Låt det sedan dra i 20 till 30 minuter och dammsug därefter upp det. Skölj och uppreda proceduren tills fläcken är borta. Ju längre du låter fläcken vara utan att städa upp den desto svårare kommer den vara att få bort den.

Rengöringssystem

Det finns två huvudsakliga mattbehandlingssystem som rengör din heltäckningsmatta mer effektivt och på kortare tid – ångrengöring och torr rengöring. När detta utförs på rätt sätt så kommer båda dessa metoder att effektivt ta bort fett, olja, smuts och vad helst mattan är fläckad av.

Att behandla mattan på en regelbunden basis är en viktig del i din städning i hemmet. Om du skapar ett schema kommer det att hjälpa dig hitta en rutin och göra att du sköter detta på ett riktigt sätt. Dörrmattor är ett bra sätt att dra in mindre smuts på mattan, och slutligen om du tar bort fläckar så fort de uppstår så lämnar det en mindre fläck bakom sig. Att rengöra sin heltäckningsmatta kan kännas överväldigande men en planering kan se till att det blir mycket enklare och effektivare.