Städtips

Våren är här din kompletta checklista för vårstädning

Våren är äntligen här, och det innebär att det är dags för vårstädning! Det är den perfekta tiden att göra rent och organisera ditt hem efter den långa vintern. I denna omfattande checklist kommer du att få värdefulla tips och råd om hur du på bästa sätt rengör och sanerar ditt hem under våren. Så, låt oss komma igång!

1. Rensa din bostad

Det första steget i vårstädningen är att Rensa din bostad. Detta innebär att du tar bort allt som inte längre behövs eller används. Gå igenom varje rum noggrant och bestäm dig för vad som ska behållas, doneras eller slängas. Sortera och organisera dina ägodelar på ett systematiskt sätt, vilket kommer att underlätta rengöringen och ge ditt hem en mer organiserad känsla.

2. Dammtorka alla ytor

Efter att ha rensat ditt hem är det dags att dammtorka alla ytor. Använd en lätt fuktad trasa för att torka av alla ytor, inklusive möbler, hyllor, spisfläktar och lampor. Se till att du kommer åt alla hörn och skrymslen för att få bort allt damm och smuts. Var noggrann och ta dig tid att rengöra varje yta ordentligt, så att ditt hem blir skinande rent.

3. Tvätta fönstren

Skitiga fönster kan förstöra stämningen i ditt hem och hindra naturligt ljus från att komma in. Ta dig tid att tvätta fönstren både på insidan och utsidan. Använd en fönsterputsmedel och en ren trasa eller en fönsterskrapa för att få bort smuts, fläckar och fingeravtryck. Glöm inte bort att rengöra fönsterkarmar och fönsterbrädor också. När fönstren är rena kommer du att märka en stor skillnad i hur rent och ljust ditt hem känns.

4. Tvätta gardiner och persienner

Gardiner och persienner samlar på sig damm och smuts över tiden och kan behöva tvättas eller rengöras. Kontrollera tvättråden och ta hand om dem på rätt sätt. Tvätta gardiner och persienner enligt instruktionerna på etiketten eller låt dem rengöras professionellt om det behövs. När de är rena och fräscha kommer de att lysa upp rummet och ge en känsla av nyhet.

5. Flytta på möbler och dammsug

En viktig del av vårstädningen är att flytta på möbler och dammsuga ordentligt. Flytta på soffor, sängar och andra tunga möbler för att komma åt damm som kan ha samlats under dem. Använd en dammsugare med bra sugkraft och en möbelborste för att få bort damm, hårstrån och smuts. Var noga med att dammsuga både golvet och möbeln själv. Efter att ha dammsugit, placera möblerna tillbaka på deras ursprungliga platser och njut av en ren och fräsch atmosfär i ditt hem.

6. Rengör golv och mattor

Golven och mattorna är ofta ställen där smuts och fläckar samlas. För att få dem att se fräscha ut, börja med att sopa golven för att få bort löst skräp. Därefter kan du rengöra golven med en lämplig rengöringsprodukt som passar ytan. Tänk på att olika golvytor kräver olika rengöringsmetoder, så se till att läsa och följa tillverkarens rekommendationer. För mattorna kan du använda en dammsugare för att få bort smuts och en mattvättmaskin för att rengöra dem noggrant.

7. Sanera köket

Köket är en plats där matlagning och förberedelser sker, vilket gör det extra viktigt att hålla det rent och sanitärt. Börja med att avlägsna allt från köksbänkar och rengör dem noggrant. Använd en lämplig rengöringsprodukt för att ta bort eventuell smuts, fläckar och bakterier. Glöm inte bort att rengöra och desinficera din diskho och kran också. Rengör dina köksredskap och apparater för att vara säker på att allt är rent och redo att användas igen.

8. Fräscha upp badrummet

Badrummet är en annan plats som är viktig att fokusera på under vårstädningen. Rengör toaletten, badkaret, handfatet och duschen noggrant med lämpliga rengöringsprodukter. Ta även bort kalkavlagringar och smuts från kakel och fogar. Tvätta handdukar och mattor och byt ut dem vid behov. Genom att fräscha upp badrummet kommer du att skapa en ren och inbjudande miljö.

Enkel rengöring av keramiska kakelplattor och fogmassa du kan göra själv

Känns det besvärligt att rengöra keramiska kakelplattor och fogmassa? I så fall är du inte ensam. En nyligen genomförd undersökning gav resultatet att rengöring av kakel och fogmassa var den mest hatade rengöringsuppgiften i hemmet, i sin tur en del av den fruktade badrumsstädningen. Detta område lockar i allmänhet till sig mest smuts och damm. Keramiska kakelplattor ger en vacker och slitstark yta i ditt hem. Men såvida du inte kan räkna ut ett enkelt sätt att rengöra materialet ser det inte bra ut. Här är några tips från proffsen för att hantera detta smutsiga jobb.

Rengöring av keramiska kakelplattor

Fogmassa, gjort av den vanligaste formen av cement, färgpigment, vatten och (ibland) sand, är den perfekta produkten för att hålla kakel på plats och vattentät. Tyvärr är det extremt poröst och därmed finns möjligheten för fläckar och mögel. Ju ljusare pigment (färgerna), desto mer märkbara blir fläckarna. Och när fläckar genomsyrar ytan är de särskilt envisa och svåra att ta bort.

Rengöra fogen

Vissa förståsigpåare säger att det bästa sättet att rengöra fogmassa är med varmt vatten och en tandborste. Men det är en mödosam och tidskrävande metod. Bakpulver och vit vinäger eller väteperoxid ger ett säkert och relativt effektivt rengöringsmedel, eftersom den kemiska reaktionen gör mycket för dig. I de värsta fallen av envisa färginslag kan du använda blekmedel, klorblekmedel eller kommersiella rengöringsmedel. Dessa genererar dock potentiellt giftiga ångor och kan bränna din hud. Undvik att använda dessa produkter om det inte är absolut nödvändigt, och endast med kemikaliebeständiga handskar och god ventilation.

Effektiva metoder för rengöring av keramiska plattor

Innan du försöker rengöra dina keramiska plattor är det viktigt att veta vad du inte ska använda. Undvik slipande produkter, eftersom dessa kan repa plattans yta. Produkter som innehåller blekmedel kan ändra färgen på ditt kakel. Och ammoniak är också en mindre bra idé av samma skäl. De flesta tillverkare av kakel rekommenderar en mild lösning av tvål applicerad med en trasa eller en svamp och sedan torkning av materialet. Använd inte en svampmopp på golvet, annars deponerar du smutsen direkt i fogmassalinjerna. Var noga med att sopa golvet ordentligt före rengöring, eftersom sand och smuts som finns kvar kan repa plattan.

Förebyggande hjälper till att lätta rengöringen

När du har återställt dina keramiska kakelplattor och fogmassan till sin tidigare glans. Vidta åtgärder för att hjälpa dem att se fortsatt bra ut. Om ditt kakel är glaserat (en flytande glasbeläggning “bakad” i lera) är den redan fläckfri. Oglaserad kakel ska förseglas med en penetrerande förseglare. Oavsett vilken typ av kakel du har, gör tätning av fogmassans rör som ett förhindrande av fläckar vilket i sin tur gör sanering till ett enkelt arbete. Du kan köpa förseglingspaket i lokala affärer. När du har förseglat ytorna, undvik att använda styva borstar eller slipande rengöringsverktyg, eftersom du tar bort förseglingen och är tillbaka precis där du började.

Djuprengöring av kakel

De flesta ytor av kakel- och fogmassa kräver djup rengöring var fjärde till sjätte månad. Om det är för svårt för dig, överväga att anställa ett professionellt städföretag för att hantera denna obehagliga uppgift åt dig. De har produkterna och utrustningen för att göra jobbet rätt och du behöver inte spendera timmar på händer och knän och skrubba. Professionella städare från en städfirma i Landskrona är det säkraste och enklaste sättet att säkerställa att din rengöring av kakelplattor och fogmassan är problemfri!

5 tips för att få bort lim från laminatgolv

När du arbetar med ett projekt är det ibland inte det enklaste att komma ihåg var alla rester hamnar. Detta kan utgöra ett stort problem om limmet hamnar på laminatgolv. Eller om barn arbetar med skolhantverk kan lim spillas ut på laminatgolvet. Någon lämnade den nya flaskan superlim öppen och hunden kom åt den. Och listan fortsätter, beroende på ert hushålls omständigheter.

Så får du bort lim på laminatgolv

Vissa av dessa situationer kan verka omöjliga, men det finns alltid en lösning. Här är fem enkla tips för att få det besvärliga limmet bort från ditt laminatgolv. Kontakta en duktig städfirma i Landskrona för mer råd och städhjälp.

Förtunning- och lösningsmedel

Båda gör ett bra jobb med att få stora områden med vått eller torkat lim bort från laminatgolv. Du kanske exempelvis har ämnen i eller runt huset inklusive färgförtunning, mineralolja och lättare vätska. Ta bara en trasa med ditt föredragna lösningsmedel längs området ett tag, skrapa sedan bort det uppmjukade ämnet från golvet.

Nagellacksborttagning

Nagellacksborttagare hjälper enormt när du försöker städa upp mindre fläckar av lim. Som med det första tipset ska du blötlägga en liten trasa eller bomullsboll i nagellackborttagningsmedel och använd den för att skrubba platsen ren. Se bara till så att området är väl ventilerat under och efter processens gång.

Använda en rakkniv på laminatgolv

På grund av potentiella skador på golvet och av säkerhetsskäl är detta tips specifikt för superlim eller andra starka limtyper till golvet. Du skär helt enkelt bort överskottet med bladet, använd sedan en förtunnare eller ett lösningsmedel som diskuterats tidigare för att ta bort resten.

Ett hett strykjärn

Om starka kemikalier är oönskade, kommer strykjärnets ånga också att mjukna upp förhärdat lim. Placera en fuktig trasa över platsen och sätt sedan ditt uppvärmda järn ovanpå. Kontrollera platsen ofta tills den är mjuk nog att skrapa bort från golvet. Observera att om stark värme på golvet är ett problem ska denna metod undvikas.

Använd torr is för att få bort mattlim på golv

Slutligen, för torkat mattlim är användning av torr is ett unikt tips. Denna extremt kalla substans kommer att göra limmet väldigt sprött. Detta gör att du kan skrapa och få upp den. När det mesta av limmet är borta, kan ett lösningsmedel användas på resten.

Städtjänster för lokaler och kontor -underlättar för företag

Många företag idag väljer att anlita externa städföretag och deras städtjänster. Så att de kan vara säkra på att deras kontor och arbetsmiljö hålls ordningsam, prydlig och ren hela tiden.

Städtjänster för lokaler och kontor

Inhyrda städtjänster är nu ett väletablerat alternativ för företag som helt enkelt inte har möjligheten att ha kontorspersonal som ansvarar för att städa på arbetsplatsen. Att anlita en rekommenderad städfirma i Landskrona för kontorsstädning är en kostnadseffektiv lösning i dessa fall. Det finns många bra städföretag som erbjuder städning för arbetsplatser vilket generellt inkluderar tömning av skräp, damning av skrivbord och hyllor samt dammsugning av hela golvet. Genom att anlita något av dessa företag så kan ägare till verksamheter slappna av med vetskapen att deras arbetsplats alltid är representativ.

Belasta inte din personal med städuppgifter

Dessutom slipper de anställda belastas med uppgiften att också städa efter en lång arbetsdag när de egentligen bara vill bege sig hemåt. Realiteten är den att när anställda ombeds att också genomföra städuppgifter utöver deras arbete så tycker de att det är ansträngande samt att de förlorar status som en konsekvens av att ha accepterat det ansvaret. Även mer juniora anställda upplever missnöje och dåligt självförtroende om de ombeds lägga till städning till deras uppgifter.

Mattrengöringstjänster från städfirmor

Städfirmor som erbjuder städtjänster kan ofta också erbjuda andra rengöringstjänster så som regelbunden rengöring av mattor. Det är enkelt fixat genom att du bara informerar städföretaget att du önskar få arbetsplatsens mattor rengjorda på djupet och inte bara dammsugas som den dagliga städningen innebär. Det innebär att din personal behöver hjälpa till genom att flytta undan alla saker som står på golvet som t.ex lådor så att städpersonalen enkelt kommer åt alla delar av mattan. Kommersiell rengöring av mattor är väldigt effektivt och lyfter bort fläckar och märken som du kanske trott varit omöjliga att få bort.

Dagens kommersiella dammsugare är mycket effektiva och gör ett bra jobb, framförallt efter att mattorna rengjorts ordentligt då de kommer se ut som nya. Även om det känns ansträngande och onödigt att be din personal flytta undan alla saker så att städarna kan komma åt att rengöra mattan så är det faktiskt väldigt bra. Många passar nämligen på när detta görs för att genomföra en ordentlig rensning av hela kontoret då man kan slänga undan gamla papper, dokument och annat viktigt som inte längre används. Själva slängningen av det som skall kastas kan städföretaget lösa åt dig. Alla städföretag erbjuder lösningar för att slänga mer än bara dagligt skräp.

Håll badrum och toaletter rena

Många ägare till småföretag tror att de inte behöver någon städning till sin arbetsplats, även om de själva ser det som oumbärligt för sina hem. Verkligheten är dock den att många anställda skapar väldigt mycket skräp vid sina skrivbord och regelbundet använder kontorets faciliteter. Det är framförallt viktigt att badrum och toaletter hålls rena och prydliga för både anställda men även potentiella kunder. Även om det är självklart att det är varje anställds ansvar att se till så att det är städat när de använt någon av faciliteterna så brukar deras städinsats vara minimal. Kommersiella städtjänster säkrar att toaletterna och badrummen städas och desinficeras ordentligt varje dag så att dina besökare, anställda och kunder som kommer till din arbetsplats vet att dessa områden ses efter.

Vanliga problem i städningen hemma – behandling av heltäckningsmattor

Det finns många problem vi ställs inför i städningen i hushållen världen över. I många hem så är heltäckningsmattorna det värsta, med undantag för köket och de flesta badrum. Därför är det viktigt att hålla heltäckningsmattan ren för både estetiska och sanitära skäl. När man har gäster på besök är det pinsamt med fläckar eller andra missfärgningar på heltäckningsmattan. Dessutom så huserar mattan massor med bakterier som kan överföras till dig och din familj när den inte rengörs.

Vanliga behandlingar för heltäckningsmattor

Att hålla heltäckningsmattan ren kräver tyvärr ett regelbundet underhåll av den, särskilt om det bor barn i hemmet. För att hålla mattorna sanitära så finns det några vanliga behandlingsmetoder du kan använda dig av, och dessa inkluderar:

  • Dammsuga regelbundet
  • Använda dörrmattor
  • Ta hand om spill ögonblickligen

Dammsuga heltäckningsmattorna regelbundet

Även fast detta inte är en ålderdomlig metod så glömmer många hemägare bort att dammsuga på en regelbunden basis. De väntar oftast helt enkelt tills någon spiller på matten eller tills mattan ser smutsig och ful ut. Genom att dammsuga regelbundet så suger du upp det mesta av smutsen, dammet och bakterierna som huserar i mattfibrerna. Detta hjälper dig också att se till att mattan ser ren och sanitär ut hela tiden. För att hjälpa dig att hålla ditt underhåll av mattan i gott skick så kan det vara fördelaktigt att skapa ett schema som inkluderar hur ofta du planerar att dammsuga, behandlingsystem du väljer samt vem som kommer att utföra det. Kontakt vår städfirma i Landskrona för mer information om du behöver städhjälp.

Använda dörrmattor

En inte lika vanlig metod att hålla mattorna rena är att placera ut dörrmattor i alla ingångar till rum med heltäckningsmatta. Dessa fångar då upp damm från fötterna på de som går in i rummet och gör därmed dammsugningsrutinen mycket enklare samt ser till att mattorna alltid ser presentabla ut.

Ta hand om spill ögonblickligen

Så fort någon spiller på mattan så är det fördelaktigt att man tar bort fläcken på en gång. Sug först upp vätskan med hjälp av en pappershandduk eller trasa (gnugga inte på mattan, utan dutta). Fukta sedan mattan med en blöt trasa och spreja eller strö över mattbehandlingsmedel på fläcken. Låt det sedan dra i 20 till 30 minuter och dammsug därefter upp det. Skölj och uppreda proceduren tills fläcken är borta. Ju längre du låter fläcken vara utan att städa upp den desto svårare kommer den vara att få bort den.

Rengöringssystem

Det finns två huvudsakliga mattbehandlingssystem som rengör din heltäckningsmatta mer effektivt och på kortare tid – ångrengöring och torr rengöring. När detta utförs på rätt sätt så kommer båda dessa metoder att effektivt ta bort fett, olja, smuts och vad helst mattan är fläckad av.

Att behandla mattan på en regelbunden basis är en viktig del i din städning i hemmet. Om du skapar ett schema kommer det att hjälpa dig hitta en rutin och göra att du sköter detta på ett riktigt sätt. Dörrmattor är ett bra sätt att dra in mindre smuts på mattan, och slutligen om du tar bort fläckar så fort de uppstår så lämnar det en mindre fläck bakom sig. Att rengöra sin heltäckningsmatta kan kännas överväldigande men en planering kan se till att det blir mycket enklare och effektivare.

Hjälpsamma tips när du ska flytta med husdjur

Att flytta till ett nytt hem är stressigt nog för någon som vet precis vad hen gör. Men har du tänkt på hur stressigt det kan vara för ditt husdjur? Ett husdjur kan lätt bli överväldigad, stressad och till och med deprimerad när närmiljön ändras utan förvarning.

För att förbereda för en lyckad flytt med ditt husdjur så läs igenom dessa tips för att hålla det säkert, vid god vigör och lugnt under hela flytten.

Så gör du en husdjursflytt smidigare

  • Be om dokument från veterinären i tid. Jag rekommenderar alltid att du ber om kopior på alla viktiga papper hos din veterinär när du flyttar från staden. Om du har vaccineringskortet till hands blir det också enklare att börja hos en ny veterinär. Allt detta är också bra att ha om ni måste be om en akuttid under flytten. Om du ska flytta utomlands så måste du också kunna presentera bevis på rabiesvaccinationer samt andra medicinska dokument på flygplatsen.
  • Kolla upp att du kan transportera ditt husdjur separat om möjligt. Beroende på vad lagen säger i det land du flyttar till så kan det vara förbjudet att transportera husdjur i bur i en flyttbil. Om du inte har plats för djuret att åka med dig så kan du ibland ombesörja en egen transport med din flyttfirma. Men se till att ditt djur har det bekvämt och är avslappnat under flytten. Därmed är det rekommenderat att husdjuren reser med sina ägare i deras bil närhelst möjligt.
  • Lås in ditt husdjur i ett eget rum på flyttdagen så att ditt husdjur inte springer bort för att det blir skrämt av flyttarbetarna. Se till att det är säkert inlåst i sin bur med, till exempel i badrummet, under hela tiden ni flyttar ur bostaden. Att hålla djuret i bur skyddar flyttarbetarna från eventuella klösmärken eller bitskador, och ser också till att djuret inte skadar sig eller springer ut på gatan om dörren är öppen.
  • Håll dig till ert vanliga schema. Även om det kan vara stressigt på flyttdagen så kom ihåg att ditt husdjur är en prioritet. Det kan hjälpa djuret om du håller samma schema gällande matning, rastning etc. Även om det kan kännas knöligt att gå ut och gå med hunden mitt under flytten så kan en sådan normal rutin lugna djuren och få det att må bra.
  • Skapa en plats i det nya hemmet med saker som känns igen. Husdjur är automatiskt attraherade av det som känns igen. För att göra ditt nya hem till deras med så fort som möjligt så skapa en särskild plats för dem med deras säng, leksaker, mat och vattenskål. Om du vill hjälpa dem på traven att kännas sig bekväma så lek med dem, klappa och mys med dem så de känner att de med kan börja slappna av i ert nya hem.

Under en stor flytt är det alltid bäst att förbereda sig för det värsta om man flyttar med ett husdjur. Se till att du har ett foto med dig av ditt djur om det oturligt nog skulle råka rymma.

Om du använder dessa flyttips som är listade ovan så kan du öka chansen att ditt husdjur håller sig lugnt och avslappnat under hela flytten samt lättare kommer in i ert nya hem!