Enkel rengöring av keramiska kakelplattor och fogmassa du kan göra själv

djuprengöring av keramiska kakelplattor och fog

Känns det besvärligt att rengöra keramiska kakelplattor och fogmassa? I så fall är du inte ensam. En nyligen genomförd undersökning gav resultatet att rengöring av kakel och fogmassa var den mest hatade rengöringsuppgiften i hemmet, i sin tur en del av den fruktade badrumsstädningen. Detta område lockar i allmänhet till sig mest smuts och damm. Keramiska kakelplattor ger en vacker och slitstark yta i ditt hem. Men såvida du inte kan räkna ut ett enkelt sätt att rengöra materialet ser det inte bra ut. Här är några tips från proffsen för att hantera detta smutsiga jobb.

Rengöring av keramiska kakelplattor

Fogmassa, gjort av den vanligaste formen av cement, färgpigment, vatten och (ibland) sand, är den perfekta produkten för att hålla kakel på plats och vattentät. Tyvärr är det extremt poröst och därmed finns möjligheten för fläckar och mögel. Ju ljusare pigment (färgerna), desto mer märkbara blir fläckarna. Och när fläckar genomsyrar ytan är de särskilt envisa och svåra att ta bort.

Rengöra fogen

Vissa förståsigpåare säger att det bästa sättet att rengöra fogmassa är med varmt vatten och en tandborste. Men det är en mödosam och tidskrävande metod. Bakpulver och vit vinäger eller väteperoxid ger ett säkert och relativt effektivt rengöringsmedel, eftersom den kemiska reaktionen gör mycket för dig. I de värsta fallen av envisa färginslag kan du använda blekmedel, klorblekmedel eller kommersiella rengöringsmedel. Dessa genererar dock potentiellt giftiga ångor och kan bränna din hud. Undvik att använda dessa produkter om det inte är absolut nödvändigt, och endast med kemikaliebeständiga handskar och god ventilation.

Effektiva metoder för rengöring av keramiska plattor

Innan du försöker rengöra dina keramiska plattor är det viktigt att veta vad du inte ska använda. Undvik slipande produkter, eftersom dessa kan repa plattans yta. Produkter som innehåller blekmedel kan ändra färgen på ditt kakel. Och ammoniak är också en mindre bra idé av samma skäl. De flesta tillverkare av kakel rekommenderar en mild lösning av tvål applicerad med en trasa eller en svamp och sedan torkning av materialet. Använd inte en svampmopp på golvet, annars deponerar du smutsen direkt i fogmassalinjerna. Var noga med att sopa golvet ordentligt före rengöring, eftersom sand och smuts som finns kvar kan repa plattan.

Förebyggande hjälper till att lätta rengöringen

När du har återställt dina keramiska kakelplattor och fogmassan till sin tidigare glans. Vidta åtgärder för att hjälpa dem att se fortsatt bra ut. Om ditt kakel är glaserat (en flytande glasbeläggning “bakad” i lera) är den redan fläckfri. Oglaserad kakel ska förseglas med en penetrerande förseglare. Oavsett vilken typ av kakel du har, gör tätning av fogmassans rör som ett förhindrande av fläckar vilket i sin tur gör sanering till ett enkelt arbete. Du kan köpa förseglingspaket i lokala affärer. När du har förseglat ytorna, undvik att använda styva borstar eller slipande rengöringsverktyg, eftersom du tar bort förseglingen och är tillbaka precis där du började.

Djuprengöring av kakel

De flesta ytor av kakel- och fogmassa kräver djup rengöring var fjärde till sjätte månad. Om det är för svårt för dig, överväga att anställa ett professionellt städföretag för att hantera denna obehagliga uppgift åt dig. De har produkterna och utrustningen för att göra jobbet rätt och du behöver inte spendera timmar på händer och knän och skrubba. Professionella städare från en städfirma i Landskrona är det säkraste och enklaste sättet att säkerställa att din rengöring av kakelplattor och fogmassan är problemfri!